Πατάτες

Γράφτηκε από τον 

Καλλιεργώ Πατάτες

Οι πατάτες είναι ένα σημαντικό φυτό για κάθε καλλιεργητή που θέλει να είναι αυτάρκης ή θέλει να έχει γεύση στο πιάτο του. Οι πατάτες είναι εύκολες στην καλλιέργεια, πολύ θρεπτικές και υπάρχει πλήθος ποικιλιών. Κάποιες είναι ιδανικές για ψήσιμο, άλλες για σαλάτα, άλλες για τηγανητές πατάτες. Θα πρέπει να δοκιμάσετε να τις καλλιεργήσετε!

Άλλα ονόματα

Λατινικό όνομα: Solanum tuberosum, Solanaceae family
Αγγλικό όνομα: Potatoes

Οι πατάτες αναπτύσσονται υπόγεια μέσα στο χώμα. θα πρέπει να φροντίζετε να υπάρχει αρκετό χώμα γύρω από τη ρίζα του φυτού ώστε οι πατάτες να συνεχίσουν να αναπτύσσονται υπόγεια.

Φωτογραφίες για πατάτες

Συμβουλές καλλιέργειας για πατάτες

Φυτεύω Πατάτες

Οι πατάτες φυτεύονται όχι με σπόρο, αλλά χρησιμοποιώντας μικρές πατάτες που φέρουν μάτια. Αν οι προς σπορά πατάτες, είναι σχετικά μεγάλες και φέρουν πολλά μάτια, μπορείτε να τις κόψετε σε μικρότερα κομμάτια. Κάθε κομμάτι πρέπει να φέρει ένα ή περισσότερα μάτια.

Απόσταση σποράς

Τοποθετήστε τις μικρές πατάτες με μάτια σε βάθος 7 με 10 εκατοστά και απόσταση 30 εκατοστών.

Εμφάνιση Φυτών

Να περιμένετε να εμφανιστούν τα πρώτα φυτά 2 με 3 εβδομάδες μετά την σπορά.

Ειδική Μεταχείριση

Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται οι πατάτες υπόγεια, θα πρέπει να βάζετε χώμα γύρω από τη ρίζα του φυτού. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι οι πατάτες θα αναπτύσσονται υπόγεια.

Τι χώμα χρειάζονται οι πατάτες

Το ιδανικό έδαφος για την καλλιέργεια πατάτας έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Καλά αποστραγγιζόμενο
  • Πλούσιο σε οργανική ύλη
  • Ελαφρώς όξινο pH (6,0 - 6,8)

Γενικά, το χώμα πρέπει να είναι μαλακό ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι πατάτες μέσα σε αυτό και να έχουν χώρο να μεγαλώσουν χωρίς να ζοριστούν κατά την ανάπτυξη.

Σας συνιστούμε να εμπλουτίσετε το χώμα με οργανικά στοιχεία, π.χ. κομπόστ ή κοπριά.

Συγκομιδή πατάτας

Οι πατάτες είναι έτοιμες όταν το φυτό αρχίζει να ξεραίνεται.

Ενδιάμεσα όμως, μπορείτε να αφαιρείτε κάποιες πατάτες, απομακρύνοντας το χώμα γύρω από τη ρίζα του φυτού. Μη ξεχάσετε να καλύψετε ξανά τις ρίζες.

Θρεπτική αξία πατάτας

Η πατάτα έχει συνδυαστεί με το ανθυιγιεινό φαγητό γιατί συνήθως σερβίρεται τηγανισμένη.

Στην πραγματικότητα, η πατάτα είναι είναι ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό.

Μία μέση πατάτα (173 gr) έχει 163 θερμίδες, καθόλου λιπαρά, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή καλίου (βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης) και βιταμίνης C.

Αποτελεί επίσης μία καλή πηγή φυσικών ινών, μαγνησίου, χαλκού, μαγνησίου, νιακίνης, βιταμίνης B6 και φολικού οξέως.

Οι πατάτες αποτελούν επίσης πηγή χλωρογενικού οξέως, ενός φυτοχημικού που η έρευνα έχει αποδείξει ότι μπορεί να μπλοκάρει τη δημιουργία καρκινογενών νιτροσαμινάσων και να μειώσει το κίνδυνο καρκίνων στο ήπαρ (συκώτι) και ορθό (κόλον).

Μία πρόσβατη βρετανική έρευνα, ανακάλυψε στις πατάτες ουσίες που ονομάζονται kukoamines, που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Σημείωση: Όλα τα παραπάνω ισχύουν αν αντί να τηγανήσετε τις πατάτες, τις φάτε βραστές, στο φούρνο, ή ψητές.

Συμβουλή: Δοκιμάστε ψητές πατάτες στο φούρνο ή στη χόβολη, αφού πρώτα τις τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Μην καθαρίσετε τη φλούδα. Ψήστε τις πατάτες ολόκληρες. Θα εντυπωσιαστείτε από τη γεύση!

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Βαθμός Δυσκολίας: Μεσαίας δυσκολίας
  • Εποχή Σποράς: Φεβρουάριος, Μάρτιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος
  • Εποχή Ανθοφορίας: Άνοιξη, Χειμώνας
  • Τύπος Φυτού: Λαχανικό, Μονοετές, Φαγώσιμο
  • Απαιτήσεις σε Νερό: Μέτριες απαιτήσεις σε νερό
  • Απαιτήσεις σε Φως: Φωτόφιλο - Έχει ανάγκη όλου του ημερήσιου φωτός
  • Χρώμα Άνθους: Λευκό
  • Χρώμα Φυλλώματος: Πράσινο
  • Ανθεκτικότητα Φυτού: Ευαίσθητο, Μέτρια Ανθεκτικό
  • Έδαφος: Αμμώδες, Καλά αποστραγγιζόμενο-Ελαφρύ
Διαβάστηκε 39024 φορές
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πατζάρια Μπρόκολα »

2 σχόλια

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια