- Δημοσιεύσεις: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Όσπρια
- Βιολογική καλλιέργεια φάβας σαντορίνης (λαθούρι)
Βιολογική καλλιέργεια φάβας σαντορίνης (λαθούρι)
- flora
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
Λιγότερα
Περισσότερα
12 Χρόνια 10 Μήνες πριν #3970
από flora
Βιολογική καλλιέργεια φάβας σαντορίνης (λαθούρι) δημιουργήθηκε από flora
Στη Σαντορίνη όλες οι καλλιέργειες φάβας που γνωρίζω είναι συμβατικές. Εγώ θέλω να την καλλιεργήσω βιολογικά.
Τι φροντίδες χρειάζονται για να επιτευχθεί βιολογική καλλιέργεια φάβας;
Πόσο συχνό ξεβοτάνισμα;
Οι ανάγκες σε άζωτο πως καλύπτονται;
Αν δε βρω βιολογικό αρακά φάβας να σπείρω, τι επιπτώσεις έχει αυτό;
Πιθανοί εχθροί και ασθένειες της φάβας;
Με τι άλλο μπορώ να την συγκαλλιεργήσω εκτός από αμπέλι (πχ. ποιο δένδρο);
Πόσο καιρό μετά τη φύτευση του μοσχεύματος ή δενδριλίου;
Με τι άλλα λαχανικά συγκαλλιεργείται;
Μπορώ να βάλω και κότες μέσα; Πόσες ανά τετραγωνικό μέτρο;
Υπάρχει βιοκαλλιεργητής οσπρίων ανάμεσά μας;
Πολλές ερωτήσεις. Ελπίζω να μη σας ζάλισα.
Τι φροντίδες χρειάζονται για να επιτευχθεί βιολογική καλλιέργεια φάβας;
Πόσο συχνό ξεβοτάνισμα;
Οι ανάγκες σε άζωτο πως καλύπτονται;
Αν δε βρω βιολογικό αρακά φάβας να σπείρω, τι επιπτώσεις έχει αυτό;
Πιθανοί εχθροί και ασθένειες της φάβας;
Με τι άλλο μπορώ να την συγκαλλιεργήσω εκτός από αμπέλι (πχ. ποιο δένδρο);
Πόσο καιρό μετά τη φύτευση του μοσχεύματος ή δενδριλίου;
Με τι άλλα λαχανικά συγκαλλιεργείται;
Μπορώ να βάλω και κότες μέσα; Πόσες ανά τετραγωνικό μέτρο;
Υπάρχει βιοκαλλιεργητής οσπρίων ανάμεσά μας;
Πολλές ερωτήσεις. Ελπίζω να μη σας ζάλισα.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ilias
- Αποσυνδεμένος
- Διαχειριστής
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 1810
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 594
12 Χρόνια 10 Μήνες πριν #3977
από ilias
2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Βιολογική καλλιέργεια φάβας σαντορίνης (λαθούρι)
Οι γονείς της γυναίκας μου είναι από τη Σαντορίνη.
Ο νονός της είναι γέννημα θρέμμα και καλλιεργεί εκεί για προσωπική κατανάλωση.
Θα του πω τις ερωτήσεις σου.
Θα σου μεταφέρω τις απαντήσεις του.
Ξέρω πάντως ότι η ποσότητα της φάβας που παράγεται στη Σαντορίνη είναι πολύ μικρότερη από αυτή που είναι διαθέσιμη στην αγορά ως "Σαντορίνης".
Το ίδιο και με άλλα προϊόντα, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλη συζήτηση.
Ο νονός της είναι γέννημα θρέμμα και καλλιεργεί εκεί για προσωπική κατανάλωση.
Θα του πω τις ερωτήσεις σου.
Θα σου μεταφέρω τις απαντήσεις του.
Ξέρω πάντως ότι η ποσότητα της φάβας που παράγεται στη Σαντορίνη είναι πολύ μικρότερη από αυτή που είναι διαθέσιμη στην αγορά ως "Σαντορίνης".
Το ίδιο και με άλλα προϊόντα, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλη συζήτηση.
2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- flora
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
12 Χρόνια 10 Μήνες πριν #3988
από flora
Απαντήθηκε από flora στο θέμα Βιολογική καλλιέργεια φάβας σαντορίνης (λαθούρι)
Βρε λες να βγούμε και συντοπήτες με τη γυναίκα σου;! Ή και συγγενείς!...
Αυτό που είπες είναι πέρα για πέρα αληθινό και οφείλεται στο ότι συσκευάζεται η περισσότερη εκτός του νησιού, όπου συναντιέται και με τις φιλενάδες της. Δυστυχώς υπάρχει μόνο μία βιοτεχνία μεταποίησης στο νησί.
Αν και κατάγομαι από Σαντορίνη μένω μόνιμα στο νησί εδώ και δύο χρόνια και τώρα μαθαίνω τα πως και γιατί.
Ευχαριστώ πολύ που θα ρωτήσεις πάντος. Περιμένω νεώτερα με ανυπομονησία.
Αυτό που είπες είναι πέρα για πέρα αληθινό και οφείλεται στο ότι συσκευάζεται η περισσότερη εκτός του νησιού, όπου συναντιέται και με τις φιλενάδες της. Δυστυχώς υπάρχει μόνο μία βιοτεχνία μεταποίησης στο νησί.
Αν και κατάγομαι από Σαντορίνη μένω μόνιμα στο νησί εδώ και δύο χρόνια και τώρα μαθαίνω τα πως και γιατί.
Ευχαριστώ πολύ που θα ρωτήσεις πάντος. Περιμένω νεώτερα με ανυπομονησία.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ilias
- Αποσυνδεμένος
- Διαχειριστής
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 1810
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 594
12 Χρόνια 9 Μήνες πριν #4039
από ilias
2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Βιολογική καλλιέργεια φάβας σαντορίνης (λαθούρι)
Γεια σου flora,
Ρώτησα λοιπόν και σου παραθέτω τις απαντήσεις. Δε θα σε καλύψουν όλες, αλλά είναι αυθεντικές!
Ερώτηση: "Τι φροντίδες χρειάζονται για να επιτευχθεί βιολογική καλλιέργεια φάβας;"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν δε βρέξει, θα ψοφίσει.
(Σημείωση: Η απόδοση των καλλιεργειών στη Σαντορίνη εξαρτάται από τις χειμερινές και ανοιξιάτικες βροχές. Το νερό από τις γεωτρήσεις πρώτον είναι πολύτιμο για να χρησιμοποιείται στο πότισμα και δεύτερο συχνά είναι υφάλμυρο με αποτέλεσμα να κάνει κακό αντί για καλό.)
Ερώτηση: "Πόσο συχνό ξεβοτάνισμα;"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παλαιότερα τη φάβα την έσπερναν χύμα και πεταχτά. Τότε γινόταν ξεβοτάνισμα και αραίωμα όταν τα χόρτα έφταναν σε τέτοιο ύψος ώστε να μπορείς να τα πιάσεις με τα χέρια και να τα τραβήξεις. Τώρα, ο προτιμότερος τρόπος είναι η σπορά σε λακάκια. Σε κάθε λακάκι, ρίχνεις 3 κουκουνάκια (σπόρους). Φροντίζεις ώστε μέσα στο λάκο να μην υπάρχουν αγριόχορτα. Γύρω από το λάκο, ξεβοτανίζεις όπως και παραπάνω.
Επίσης σήμερα -ως η εύκολη λύση- συχνά χρησιμοποιούνται φάρμακα ώστε να καταστραφούν τα αγριόχορτα.
Ερώτηση: "Οι ανάγκες σε άζωτο πως καλύπτονται;"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ...Τι είναι αυτά που μου λες;...
Ερώτηση: "Πιθανοί εχθροί και ασθένειες της φάβας;"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Θεός ξέρει μόνο!
Ερώτηση: "Με τι άλλο μπορώ να την συγκαλλιεργήσω εκτός από αμπέλι (πχ. ποιο δένδρο);"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν στη Σαντορίνη ζούσαν μόνο από τις καλλιέργειες και όχι από τον τουρισμό, η κάθε σπιθαμή γης ήταν πολύτιμη. Ήταν συνηθισμένη πρακτική να εκμεταλλεύονται το χώρο ανάμεσα στα κλήματα ώστε να σπέρνουν φάβα. Πρώτα έριχαν τα κουκούνια (σπόρο) πεταχτά και στη συνέχεια ζευγάριζαν. Ο σπόρος παραχώνονταν και στη συνέχεια φύτρωνε η φάβα.
Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ξεχώνανε τα κλήματα (σκάβανε δηλαδή με τις αξίνες γύρω από τις ρίζες, ώστε να μπορεί το χώμα να απορροφήσει βρόχινο νερό.)
Ερώτηση: "Με τι άλλα λαχανικά συγκαλλιεργείται;"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με κανένα άλλο μαζί. Μπορείς όμως να χωρίσεις αυτόνομες περιοχές (φαντάσου τετράγωνα), όπου σε κάποιο τετράγωνα καλλιεργείς λαχανικά και σε άλλα φάβα.
Ερώτηση: "Μπορώ να βάλω και κότες μέσα; Πόσες ανά τετραγωνικό μέτρο;"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι! Οι κότες θα φάνε τους καρπούς. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει θέμα και με τα περιστέρια τα οποία πέφτουν σα σμήνη επάνω στις καλλιέργειες και τρώνε τη φάβα.
Ρώτησα λοιπόν και σου παραθέτω τις απαντήσεις. Δε θα σε καλύψουν όλες, αλλά είναι αυθεντικές!
Ερώτηση: "Τι φροντίδες χρειάζονται για να επιτευχθεί βιολογική καλλιέργεια φάβας;"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν δε βρέξει, θα ψοφίσει.
(Σημείωση: Η απόδοση των καλλιεργειών στη Σαντορίνη εξαρτάται από τις χειμερινές και ανοιξιάτικες βροχές. Το νερό από τις γεωτρήσεις πρώτον είναι πολύτιμο για να χρησιμοποιείται στο πότισμα και δεύτερο συχνά είναι υφάλμυρο με αποτέλεσμα να κάνει κακό αντί για καλό.)
Ερώτηση: "Πόσο συχνό ξεβοτάνισμα;"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παλαιότερα τη φάβα την έσπερναν χύμα και πεταχτά. Τότε γινόταν ξεβοτάνισμα και αραίωμα όταν τα χόρτα έφταναν σε τέτοιο ύψος ώστε να μπορείς να τα πιάσεις με τα χέρια και να τα τραβήξεις. Τώρα, ο προτιμότερος τρόπος είναι η σπορά σε λακάκια. Σε κάθε λακάκι, ρίχνεις 3 κουκουνάκια (σπόρους). Φροντίζεις ώστε μέσα στο λάκο να μην υπάρχουν αγριόχορτα. Γύρω από το λάκο, ξεβοτανίζεις όπως και παραπάνω.
Επίσης σήμερα -ως η εύκολη λύση- συχνά χρησιμοποιούνται φάρμακα ώστε να καταστραφούν τα αγριόχορτα.
Ερώτηση: "Οι ανάγκες σε άζωτο πως καλύπτονται;"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ...Τι είναι αυτά που μου λες;...
Ερώτηση: "Πιθανοί εχθροί και ασθένειες της φάβας;"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Θεός ξέρει μόνο!
Ερώτηση: "Με τι άλλο μπορώ να την συγκαλλιεργήσω εκτός από αμπέλι (πχ. ποιο δένδρο);"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν στη Σαντορίνη ζούσαν μόνο από τις καλλιέργειες και όχι από τον τουρισμό, η κάθε σπιθαμή γης ήταν πολύτιμη. Ήταν συνηθισμένη πρακτική να εκμεταλλεύονται το χώρο ανάμεσα στα κλήματα ώστε να σπέρνουν φάβα. Πρώτα έριχαν τα κουκούνια (σπόρο) πεταχτά και στη συνέχεια ζευγάριζαν. Ο σπόρος παραχώνονταν και στη συνέχεια φύτρωνε η φάβα.
Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ξεχώνανε τα κλήματα (σκάβανε δηλαδή με τις αξίνες γύρω από τις ρίζες, ώστε να μπορεί το χώμα να απορροφήσει βρόχινο νερό.)
Ερώτηση: "Με τι άλλα λαχανικά συγκαλλιεργείται;"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με κανένα άλλο μαζί. Μπορείς όμως να χωρίσεις αυτόνομες περιοχές (φαντάσου τετράγωνα), όπου σε κάποιο τετράγωνα καλλιεργείς λαχανικά και σε άλλα φάβα.
Ερώτηση: "Μπορώ να βάλω και κότες μέσα; Πόσες ανά τετραγωνικό μέτρο;"
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι! Οι κότες θα φάνε τους καρπούς. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει θέμα και με τα περιστέρια τα οποία πέφτουν σα σμήνη επάνω στις καλλιέργειες και τρώνε τη φάβα.
2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- flora
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
12 Χρόνια 9 Μήνες πριν #4047
από flora
Απαντήθηκε από flora στο θέμα Βιολογική καλλιέργεια φάβας σαντορίνης (λαθούρι)
Τις πολλές ευχαριστίες μου στο νονό σου!!!
Κατατοπιστικότατος. Όταν οι κόποι μου αποφέρουν καρπούς αν είμαστε καλά σου στέλνω και λίγη φάβα Σαντορίνης εγγυημένης ποιότητος.
Ευχαριστώ και πάλι.
Κατατοπιστικότατος. Όταν οι κόποι μου αποφέρουν καρπούς αν είμαστε καλά σου στέλνω και λίγη φάβα Σαντορίνης εγγυημένης ποιότητος.
Ευχαριστώ και πάλι.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
Συντονιστές: ilias
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Όσπρια
- Βιολογική καλλιέργεια φάβας σαντορίνης (λαθούρι)
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.042 δευτερόλεπτα