Σάββατο, 08 Αυγούστου 2015 11:51

Μπόλιασμα Κλήματος - Αμπελιού (grafting a vineyard)

Γράφτηκε από τον 
Μπολιασμένο κλήμα (αμπέλι) Μπολιασμένο κλήμα (αμπέλι)

Γιατί να μπολιάσουμε ένα αμπέλι;

Μπολιάζουμε ένα αμπέλι για να αλλάξουμε την ποικιλία του. Εκμεταλλευόμαστε ότι το υποκείμενο (παλιό κλήμα) έχει ένα εδραιωμένο και υγιές ριζικό σύστημα.

Προσωπικά, αναζήτησα αυτές τις πληροφορίες για το μπόλιασμα αμπελιού γιατί ήθελα να απαλλαγώ από μία ποικιλία αμπελιού που είναι πολύ επιρρεπής στο ωίδιο.

Θέλω να το αντικαταστήσω με άλλη ποικιλία φαγώσιμου σταφυλιού που δεν επηρεάζεται καθόλου από το ωίδιο.

Πώς γίνεται το μπόλιασμα ενός αμπελιού;

Εν συντομία, τα βήματα είναι τα ακόλουθα:

  • Κόβουμε το παλιό κλήμα μισό μέτρο πάνω από τη βάση.
  • Καθαρίζουμε τον κορμό του κλήματος από τα εξωτερικά παλαιά στρώματα.
  • Προετοιμάζουμε τα μάτια από το κλήμα που θέλουμε να αναπαράγουμε.
  • Κάνουμε 2 Τ τομές στον κορμό του κλήματος που κόψαμε.
  • Βάζουμε τα 2 μάτια στο κομμένο κλήμα.
  • Δένουμε γερά τα μάτια.
  • Κάνουμε μερικές τομές στο κάτω μέρος του κλήματος ώστε να φύγουν οι περισσευόμενοι χυμοί και να μην μας πετάξει τα μάτια.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για το μπόλιασμα του αμπελιού;

Η κατάλληλη εποχή για το μπόλιασμα ενός αμπελιού είναι μερικές εβδομάδες πριν από το άνοιγμα των ματιών. (Τέλη Μαρτίου, Αρχές Απριλίου).

Video σχετικά με το μπόλιασμα αμπελιού

Αυτά είναι μερικά πολύ χρήσιμα video που περιγράφουν αναλυτικά τη διαδικασία μπολιάσματος αμπελιού.

Bud Grafting Grapevines in the Napa Valley (Youtube)

Bud Grafting in a Vineyard (Youtube)

Grafting at the Pyramid Vineyard (Youtube)

Διαβάστηκε 42389 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2016 15:22
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com

Πολυμέσα

Bud Grafting Grapevines in the Napa Valley
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια