× Συζητήσεις για Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή την Ταράτσα.

Αφίδες στα μωρά μου!

Περισσότερα
6 Χρόνια 11 Μήνες πριν #22326 από katy76
Αφίδες στα μωρά μου! δημιουργήθηκε από katy76
Καλησπέρα σε όλους, είμαι νέο μέλος, αν κ σας παρακολουθώ καιρό κ μαθαίνω από σας... Λοιπόν, στην απαρχή της αγροτικής μου καρριέρας, αντιμετωπίζω ήδη δύο μεγάλα προβλήματα: τετράνυχο, κ αφίδες, μάλιστα κ σε ένα φυτό ταυτόχρονα :( :( Το φυτό αυτό είναι σε γλάστρα, μια πιπερίτσα που παρόλες τις ατυχίες της κατορθώνει να μου δίνει καρπούς... το θέμα είναι πως μέχρι να καταλάβω πως είχε προσβληθεί από τετράνυχο (το πήρα μάλλον άρρωστο), πρόχώρησε πολύ κ με τις παραδοσιακές μεθόδους απλά κρατώ την ασθένεια ελεγχόμενη... anyway, το μεγάλο μου καινούριο πρόβλημα είναι οι αφίδες, που μου ήρθαν πάνω σε επίσης σπορόφυτα που πήρα από βιοκαλλιεργητη, κ το θέμα είναι πως πρόσβαλαν τη ρίγανη, τον μαιντανό μου κ τα παντζαράκια μου, που ετοιμαζόμουν να τα φυτέψω σε παρτέρι 1επι1 που έφτιαξε ο άντρας μου, μάζί με μαρουλάκια, (παντζαράκια κ μαρουλάκια τα μεγάλωσα έγω από σπόρο...) η ερώτηση μου λοιπόν είναι η εξής: τα φυτεύω στο παρτέρι, που είναι σε άλλο χώρο κ δν έχει προσβληθεί, ή τα πετάω; οι αφίδες πρέπει να είναι σε αρχικό στάδιο, -τα μαρουλάκια δε δείχνουν να έχουν προσβληθεί- τα ψέκασα ήδη με σαπουνόνερο, έκοψα 4-5 φυλλαράκια που είχαν κατσαρώσει, (τα φυντανάκια είναι 10, το καθ΄να έχει 2 περίπου κλαράκια κ περίπου 5-6 φύλλα) τα έτριψα με το χέρι για να τα καθαρίσω... κ θα στεναχωρηθώ πολύ να τα πετάξω, είναι τα πρώτα μου σπορόφυτα!! σώζεται η κατάσταση;;; επίσης, αν αρρωστήσουν τα φυτά στο παρτέρι μας κ δε σώζονται, αφού τα καταστρέψουμε υπάρχει κάποιος τρόπος να απολυμάνουμε το χώμα για την επόμενη σοδειά, ή πετάμε το χώμα; περιμένω με αγωνία τις απαντήσεις σας :)

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 11 Μήνες πριν #22327 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Αφίδες στα μωρά μου!
Γεια σου Katy76!

Αν και υπάρχουν είδη αφίδας που προσβάλλουν τις ρίζες, η πλειοψηφία προσβάλλει τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς. Το πιο πιθανό λοιπόν είναι να έχεις τις αφίδες των φύλλων μόνον.
Άρα το χώμα δεν θα μολυνθεί αν φυτέψεις τα σπορόφυτα στο νέο παρτέρι.

Για να αντιμετωπίσω τις αφίδες χωρίς χημικά, χρησιμοποιώ διάλυμα νερού, μπλε οινοπνεύματος και ολίγον σαπούνι. Η αναλογία που χρησιμοποιώ είναι περίπου 1 μέρος μπλε οινόπνευμα, 4 μέρη νερό και 2-3 σταγόνες υγρό πιάτων.

Για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να ψεκάζεις απευθείας τις αφίδες και όχι γενικά τα φύλλα. Το υγρό πρέπει να έρθει σε επαφή με τα έντομα για να είναι αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ψεκάζεις κυρίως κάτω από τα φύλλα όπου βρίσκονται οι αφίδες.

Γρήγορα θα καταλάβεις ότι ένας ψεκασμός δεν είναι αρκετός. Θα πρέπει να επαναλαμβάνεις τακτικά ώστε να ελέγχεις τον πληθυσμό τους.

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέρουσα και την ακόλουθη πτυχιακή εργασία του Δεληγιάννη Δημήτρη με θέμα: "Το Αphis gossypii (Hemiptera: Aphididae), οι κυριότεροι ξενιστές του και οι βιολογικοί εχθροί του" .

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": katy76

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 11 Μήνες πριν #22328 από katy76
Απαντήθηκε από katy76 στο θέμα Αφίδες στα μωρά μου!
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση :) ωραία λοιπόν, αυτό σημαίνει πως θα φυτέψω τα παντζαράκια+μαρουλάκια μου, θα τα ψεκάζω κ θα ελπίζω για το καλύτερο... τα έχω φυτέψει σε μικρά δοχεία κοκοφοίνικα, ώστε να μη χρειαστεί να τα βγάλω αλλά να τα φυτέψω αυτούσια. Η συσκευασία λέει πώς πρέπει να περιμένω να βγούν οι ρίζες τους από τα τοιχώματα, αλλά μεγάλωσαν κ οι ρίζες δεν βγήκαν... πειράζει να τα μεταφυτέψω έτσι; το έχει δοκιμάσει κανείς;

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 11 Μήνες πριν - 6 Χρόνια 11 Μήνες πριν #22329 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Αφίδες στα μωρά μου!
Απ' όσο θυμάμαι (*), τα δοχεία κοκοφοίνικα έχουν σχετικά σκληρά τοιχώματα.

Μόνον αν τα βάλεις μέσα στο χώμα και βραχούν από παντού από νερό θα μαλακώσουν αρκετά ώστε οι ρίζες να βγουν προς τα έξω.

Επίσης, οι ρίζες αναζητούν νερό και επεκτείνονται προς το μέρος που το βρίσκουν.
Όσο το νερό βρίσκεται εντός των δοχείων, δεν έχουν κανένα λόγο να αναπτυχθούν προς τα έξω, ψάχνοντας νερό στα τυφλά.

Τέλος, αν τα φυτά σου είναι όπως τα φαντάζομαι, δεν έχουν αναπτύξει ακόμη ισχυρό ριζικό σύστημα.

Σου συνιστώ -όπως και σε όλους- να διαβάσεις το βιβλίο "Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών" του Γιάννη Μανέτα. Αν αγαπάς και σε ενδιαφέρουν τα φυτά μία φορά, μετά την ανάγνωσή του θα τα λατρέψεις και θα τα αντιμετωπίζεις με σεβασμό ως υπερ-ήρωες, πρωταγωνιστές της επιβίωσης.

(*) Είχα δοκιμάσει κι εγώ στα πρώτα μου βήματα αυτές τις λύσεις. Μετά ξαναγύρισα στα πιο παραδοσιακά.

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Last edit: 6 Χρόνια 11 Μήνες πριν by ilias.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": katy76

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 11 Μήνες πριν #22330 από katy76
Απαντήθηκε από katy76 στο θέμα Αφίδες στα μωρά μου!
Κι εμένα δε μου άρεσαν ιδιαίτερα τα γλαστράκια κοκοφοίνικα τελικά... χθές παρατήρησα πως από τα ποτίσματα κρατάνε νερό κ έχουν αρχίσει να μουχλιάζουν από κάτω... δε ξέρω μήπως από αυτό μου φαίνονται λίγο άρρωστα, αν κ αφίδα είμαι σχεδόν σίγουρη πως είδα, μια πράσινη ανοιχτή. Προσπάθησα να τα αλλάξω γλαστράκι, ύστερα από 2 όμως σταμάτησα γιατι οι ριζούλες τελικά μπήκαν στα τοιχώματα, απλά δε βγήκαν από την άλλη πλευρά. Σκέφτηκα να τα αλλάξω λόγω της μούχλας, αλλά εν τέλει θα τα βάλω έτσι στο παρτέρι γιατί με σχολείο, 2 παιδιά με αντίστοιχες υποχρεώσεις κ κηπουρική, την υπερκόπωση στο just θα τη γλιτώσω... για τον ίδιο λόγο θα αργήσω μάλλον να διαβάσω τη Αλίκη, αν κ θα το ήθελα πολύ. Ομως σίγουρα θα το πάρω κάποια στιγμή, κ ευχαριστώ πολύ που μου το υπέδειξες ;) αν τελικά πάνε όλα καλά κ δεν ξεραθούν, θα ανεβάσω φωτό από την πρόοδο τους.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.077 δευτερόλεπτα