Προσβάλλει το αμπέλι, την αχλαδιά, τη φουντουκιά, την καστανιά, την λεύκα, την ιτιά και άλλα δασικά δένδρα.
- Attribution: James Lindsey at Ecology of Commanster Attribution: James Lindsey at Ecology of Commanster
https://2019.kalliergo.gr/edafos-xoma-cat/11418-tsigarologos.html#sigProId6a2c322333
Ζημία
Προσβάλλει (τρώγει) τους οφθαλμούς (μάτια) και την τρυφερή βλάστηση κατά την περίοδο του Απριλίου-Μαϊου, προκαλώντας χαρακτηριστικές χαράξεις. Τα θηλυκά ωοτοκούν μέσα σε φύλλα που προηγουμένως τα έχουν τυλίξει, δημιουργώντας στενόμακρη θήκη σαν "τσιγάρα". Στο αμπέλι τυλίγει 1-2 φύλλα, στην αχλαδιά και στην λεύκα 4-5, ενώ στα υπόλοιπα και περισσότερα. Στη συνέχεια χαράσσουν τους μίσχους, ώστε τα "τσιγάρα" πέφτουν στο έδαφος.
Εχθρός
Έχει 1 γενεά το χρόνο. Το ενήλικο έχει το χαρακτηριστικό σχήμα των ρυγχιτών και μήκος 4.5-7mm. Διαχειμάζει ως ακμαίο στο έδαφος σε κελλό νύμφωσης ή κάτω από τον φλοιό των πρέμνων. Την άνοιξη (Μάρτιο-Απρίλιο) δραστηριοποιείται και ωοτοκεί στα φύλλα, τυλίγωντας το έλασμα σαν "τσιγάρο". Σε κάθε "τσιγάρο" εναποθέτει 5-6 ωά. Μετά την εκκόλαψη των αυγών εξέρχονται από εκεί οι προνύμφες, οι οποίες συμπληρώνουν την ανάπτυξή τους σε 20-25 ημέρες. Στη συνέχεια πέφτουν στο έδαφος όπου νυμφώνονται. Η ενηλικίωση γίνεται συνήθως τον Αύγουστο και τα ενήλικα μένουν στο έδαφος ή σε διάφορα καταφύγια μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Αντιμετώπιση
Αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς με κατάλληλα εντομοκτόνα πριν σχηματιστεί το "τσιγάρο". Σε μικρούς αμπελώνες συστήνεται έγκαιρη συλλογή και κάψιμο των "τσιγάρων".