Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013 13:25

Αλέξανδρος Αλεξανδράκης - Ο ζωγράφος του 1940

Γράφτηκε από τον 
Φωτ. Φ.Μ., απὸ την έκθεσι «Μνήμες του ᾿40 - Αλέξανδρος Αλεξανδράκης» στο Πολιτιστικὸ Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», 25-10-2008 Φωτ. Φ.Μ., απὸ την έκθεσι «Μνήμες του ᾿40 - Αλέξανδρος Αλεξανδράκης» στο Πολιτιστικὸ Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», 25-10-2008

Ο Αλέξανδρος Δ. Αλεξανδράκης (Αθήνα, 1913 – Αθήνα, Σεπτέμβριος 1968) ήταν έλληνας ζωγράφος, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τις ιδιαιτέρως δυναμικές απεικονίσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940.

Στον πόλεμο του 1940, ο ζωγράφος και οι πέντε αδελφοί του επιστρατεύτηκαν. Υπηρέτησε στα βουνά της Ηπείρου ως δεκανέας πολυβολητής και τις εντυπώσεις του τις αποτύπωσε σε μία σειρά σκίτσων και ελαιογραφιών που έγιναν ευρέως γνωστές στο κοινό, μιας και ανατυπώθηκαν σε αφίσες και χρησιμοποιήθηκαν σε πάμπολλες σχολικές εορτές. Περίπου εκατό έργα του από τον πόλεμο δημοσιεύθηκαν επίσης μεταπολεμικά σε ένα λεύκωμα με τίτλο Έτσι πολεμούσαμε (1968).

Ο Αλεξανδράκης απεικονίζει τον απελπισμένο αγώνα, τον πόνο, την ψυχρή πραγματικότητα του θανάτου. Αυτά τα πράγματα αγγίζουν και τον ίδιο, ένα ευαίσθητο πνεύμα, φύση και πράξη καλλιτέχνη. Η απεικόνισή τους αποδίδει στα σχέδιά του μια αμεσότητα και μια δύναμη που λίγοι καλλιτέχνες πολεμικών θεμάτων επιτυγχάνουν. Αυτό από μόνο του μας καθηλώνει. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που ξεχωρίζει στη δουλειά του Αλεξανδράκη. Τον πυρήνα του έργου του αποτελούν τα ελληνικά χαρακτηριστικά, το θάρρος, η αντοχή, η σωματική και πνευματική αφοσίωση, πάνω απ’ όλα η αγάπη για την πατρίδα και για ότι αυτή αντιπροσωπεύει.

Για αυτούς που πολέμησαν στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας, για τους συγγενείς αυτών που άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή, και έμειναν σε πολλές περιπτώσεις άταφοι σε απάτητες χαράδρες και κορυφογραμμές, για αυτούς, ιδίως, που τραυματίστηκαν και έχασαν την αρτιμέλειά τους, εισπράττοντας μια σύνταξη ως «ανάπηρος πολέμου», αυτό που λυπεί και πονά περισσότερο, είναι το να ξεχνάμε εμείς που ζούμε στην ελεύθερη Ελλάδα, και όσοι απόλεμοι επιζούν, το με πόση προθυμία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας. Έφυγαν τραγουδώντας, χαιρετώντας από τα κατάμεστα βαγόνια τους δικούς τους, μάνες, αδέλφια, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, περήφανοι που πήραν το όπλο για να κρατήσουν την Ελλάδα μακριά από κατακτητικές βλέψεις. Μικροί αριθμητικά αλλά με καρδιά λιονταριού, με πίστη στον Θεό και στο δικαίωμα της ελευθερίας, πέτυχαν οι Έλληνες το ακατόρθωτο: απώθησαν τον εχθρό, προελαύνοντας σε νικηφόρες μάχες και με τη γενναιότητα και την αυτοθυσία τους καθυστέρησαν τις δυνάμεις του Αξονα, αλλάζοντας την τροπή και την έκβαση του πολέμου, του Β' Π.Π., του πιο αιματηρού και καταστροφικού στον αιώνα που πέρασε. Ως τώρα, κάθε χρόνο, με το που πλησιάζει η εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, η «Κ» με ολοσέλιδα αφιερώματά της και η στήλη, χάρις στη συνδρομή στοιχείων από τους αναγνώστες της, τιμάμε το Έπος του '40. Και πάντα κρατάμε μια θέση τιμητική για τον Αλέξανδρο Αλεξανδράκη, που πολέμησε, δεκανέας πολυβολητής, με το όπλο και την ξιφολόγχη στο ένα χέρι και με το άλλο ζωγραφίζοντας τον πόλεμο όπως τον ζούσε, στο μέτωπο, με τα άλλα ηρωικά φανταράκια, με τους πιστούς συντρόφους τους, τα άλογα, που έσερναν τα πυροβόλα σε βουνά και χιονισμένες πλαγιές.

Αέρα! Αλέξανδρος Αλεξανδράκης
Αέρα! - Πίνακας του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη

Προέλασις (1945, ἐλαιογραφία σὲ μουσαμά) Αλέξανδρος Αλεξανδράκης
Προέλασις (1945, ἐλαιογραφία σὲ μουσαμά) - Πίνακας του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη

Ξαφνικὰ μέσα στὴν νύχτα Αλέξανδρος Αλεξανδράκης
Ξαφνικὰ μέσα στὴν νύχτα - Πίνακας του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη

Μέχρις ἐσχάτων Αλέξανδρος Αλεξανδράκης
Μέχρις ἐσχάτων - Πίνακας του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη

Υπὲρ πάντων Αγών Αλέξανδρος Αλεξανδράκης
Υπὲρ πάντων Αγών - Πίνακας του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη

Με τέτοιο λαμπρὸ στρατό Αλέξανδρος Αλεξανδράκης
Με τέτοιο λαμπρὸ στρατό - Πίνακας του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη

Πυροβολικὸ στο ποτάμι Αλέξανδρος Αλεξανδράκης
Πυροβολικὸ στο ποτάμι - Πίνακας του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη

28η Οκτωβρίου 1940 Αλέξανδρος Αλεξανδράκης
28η Οκτωβρίου 1940 - Πίνακας του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη

Υπὲρ βωμών και εστιών Αλέξανδρος Αλεξανδράκης
28η Οκτωβρίου 1940 - Υπὲρ βωμών και εστιών

Πηγές

Ο πόλεμος του 1940 με το πινέλο του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη

«Μνήμες του '40 - Αλέξανδρος Αλεξανδράκης», Έκθεση έργων του ζωγράφου της αλβανικής Εποποιΐας στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» έως 16/11/08 της Eλένης Mπίστικα

Διαβάστηκε 8988 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013 14:55
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια